Volg onze Wereldverbeteraars!

WVHJ Banner

Nobelprijswinnaar Desmond Tutu bezoekt Millennium Gemeente Deventer

21-09-2012

Nobelprijswinnaar Desmond Tutu (81) doet tijdens zijn laatste bezoek aan Europa ook Millennium Gemeente Deventer aan voor maar liefst vijf dagen. Tutu is aanwezig bij een viering in de Lebuinuskerk op vrijdag 21 september en de volgende dag is er een publieke ontvangst op de Brink, waar hij bloemen legt bij het beeld van Albert Schweitzer. De gastvrije evenementenstad bereidt Tutu een warm welkom. De blik is er van oudsher over de grens gericht en gemeente en lokale organisaties bundelen de krachten op het gebied van internationale samenwerking.

Desmond Tutu maakt in september een reis naar Nederland op uitnodiging van prof. dr. Harold Robles, oprichter en president van het Medical Knowledge Institute (MKI). MKI, waarvan Tutu beschermheer is, richt zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van de bevolking in zuidelijk Afrika. Zij doet dit in samenwerking met de Desmond and Leah Tutu Legacy Foundation. Beide organisaties richten zich vooral op basisvoorlichting en -educatie op het gebied van gezondheid en hygiëne.

Sterk en democratisch bestuur

Tutu is in de jaren tachtig en negentig een vooraanstaand leider in de strijd voor gerechtigheid en verzoening tussen blank en zwart in Zuid-Afrika. Zijn strijd voor een sterk democratisch bestuur is internationaal bekend. In 1984 ontvangt hij de Nobelprijs voor de vrede. Ook de gemeente Deventer onderschrijft, in het kader van haar internationaal beleid,  het belang van een sterk en democratisch (lokaal) bestuur in haar partnersteden. Daarom steunt de gemeente projecten die het lokaal bestuur versterken in Roemenië, Turkije, Palestina/Israël en Uganda. Kennis en ervaring uitwisselen en elkaar inspireren, daar draait het om.

Blik over de grens

Deventer heeft de blik altijd over de grens gericht en heet andere culturen van harte welkom. Niet voor niets woonden grote denkers en wereldverbeteraars als Lebuinus, Geert Grote, Erasmus, Hegius en Schweitzer in Deventer of bezochten ze de stad. Het is een stad waar organisaties voor internationale samenwerking en de gemeente nauw samenwerken, elkaar versterken en kennis uitwisselen. Deventer is  bovendien een duurzame, groene stad, waar hard wordt gewerkt aan de Millenniumdoelstellingen. Kijk voor meer informatie op www.deventer.nl/desmondtutu.

Bron: Gemeente Deventer