Wereld niet op schema voor bereiken Millenniumdoel kindersterfte

13-09-2012

Volgens een rapport van Unicef zijn er steeds meer kinderen die hun 5e verjaardag mogen meemaken, maar het beoogde target voor 2015, zoals beschreven in de Millennium Doelen van de VN, is nog niet binnen handbereik. Het Children's Emergency Fund rapporteerde dat er wel degelijk vooruitgang waar te nemen is; uit recente cijfers is gebleken dat het aantal sterfgevallen onder jonge kinderen is gedaald van 12 miljoen in 1990 naar 6,9 miljoen in 2011. Echter, het aantal kinderen dat overlijdt aan overkomelijke oorzaken staat helaas nog op 19.000 per dag.

De meest voorkomende gevallen van kindersterfte worden veroorzaakt door infecties zoals longontstekingen, malaria en diarree; infecties die ook nog eens worden verergerd door ondervoeding. Ongeveer vier op de tien sterfgevallen betreft baby's van nog geen maand oud. Ook moedersterfte verkleint de overlevingskans van kinderen.

Kindersterfte is het hoogst ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië: 80% van de kinderen die voor hun 5e levensjaar stierven, was afkomstig uit deze regio's. Eén op de negen kinderen ten zuiden van de Sahara maakt zijn of haar verjaardag niet mee.

Uitvoerend directeur Anthony Lake (Unicef) stelt dat er bewezen, betaalbare ingrepen mogelijk zijn. "Deze levens kunnen gered worden met vaccinaties, geschikte voeding en basiszorg voor zowel moeder als kind," zei hij. "De wereld beschikt al over de technologie, maar de uitdaging ligt er om dit beschikbaar te maken voor elk kind."

Unicef vraagt om een nieuwe push als het gaat om de overlevingskansen van kinderen. Sinds een oproep in juni hebben meer dan 115 regeringen een belofte ondertekend waarin zij aangeven hun maatregelen op dit gebied te zullen verdubbelen.

Bron: The Guardian