Gemeente Apeldoorn mag trots zijn op ontwikkelingsorganisaties

12-09-2012

"Met 41 organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking mag Apeldoorn best trots zijn." Dat zei voorzitter Adèle Reiss van de Stichting Mondial Apeldoorn dit weekeinde bij de opening van het Festival Mondial, alweer de zestiende editie. Reiss wil afrekenen met de vaak onterechte bescheidenheid van de Apeldoorners. Zoals die van D66-raadslid Mark Sandmann, die Apeldoorn geen gidsstad in ontwikkelingssamenwerking wil noemen. In het openingsdebat van het festival noemde hij een aantal van 41 organisaties desondanks heel veel, terwijl die hun werk volgens hem ook nog eens vol passie doen.

Volgens Geert Hoogeboom, bestuurslid van de Stichting Mondial, is Apeldoorn met 41 organisaties redelijk uniek in Nederland. "Zoveel partners in dezelfde gemeente vind je niet vaak'', hield hij Sandmann en het publiek voor. Hoogeboom kreeg steun van Roelof Oudman, in Apeldoorn organisator van de Dag van de Dialoog.

Tegelijk moet Apeldoorn proberen ontwikkelingssamenwerking op peil te houden, zeiden de deelnemers aan het debat. Hoogeboom waarschuwde dat Apeldoorn met zijn bezuinigingsdrift de doelstellingen op het gebied van een duurzame wereld naar achteren dreigt te schuiven.

Wethouder Paul Blokhuis, lid van de ChristenUnie en eveneens deelnemer aan het debat, voelde zich aangesproken. "We bezinnen ons op wat belangrijke taken zijn en richten ons daarbij op Apeldoorn. Maar Nederland moet wel hulp blijven bieden. We moeten een tandje bijzetten en weer naar 0,8 procent van de begroting. Ik geloof ook in het effect van subsidie. De gemeente geeft jaarlijks 30.000 euro uit aan ontwikkelingsorganisaties en jullie maken daar samen een miljoen euro van. Dat is klasse.'' Blokhuis zei graag verder te willen debatteren over de inzet van de gemeente en beloofde daarvoor de Dag van de Dialoog op 14 november aan te grijpen.

In het sfeervolle park lieten de organisaties in kramen hun bijdrage zien aan een betere verdeling van welzijn en welvaart over de wereld. Zoals Marieke IJsendoorn van de Stichting Buganala, die inmiddels twee kleuterscholen en een huishoudschool voor dove kinderen in Gambia heeft opgezet. Voor haar is Festival Mondial het grote ontmoetingsmoment om Apeldoorners op haar stichting te wijzen.

Even verderop deed Jan Bisschop van de Stichting Nadia op zijn manier een beroep op de bezoeker. Donderdag gaat er weer een hulptransport op weg, om een team van zeventig artsen en verplegers in het Tsjernobyl-gebied van materiaal te voorzien. "In de Oekraïne is maar 3 procent van de bevolking rijk. Als wij het niet doen, valt het werk daar stil."

Bron: De Stentor