Millenniumgemeenten

160 millennium gemeenten

Eindhoven heeft de primeur! Eindhoven ontving als eerste de Tijdcapsule

Eindhoven Mondiaal organiseerde een bijeenkomst om het nieuwe jaar in te luiden en daar paste een bezoek van de Global Goals Tijdcapsule heel goed in. Eindhoven heeft de Tijdcapsule dus als eerste ontvangen! Wethouder Bianca van Kaathoven heeft haar wens aan de capsule toevertrouwd.

Lees meer...

Langedijk meest inspirerende Global Goals gemeente 2016!

 DSC5294 full

Met spanning hebben we uitgekeken naar vrijdag 22 januari: de VNG International nieuwjaarsbijeenkomst en natuurlijk de uitreiking van de Meest Inspirerende Global Goals gemeente 2016!

Lees meer...

Genomineerden Meest Inspirerende Global Goals gemeente bekend!

Met belangstelling heeft de jury de inzendingen doorgenomen. De jury van dit jaar bestaat uit: Marloes Borsboom (wethouder in Rijswijk), Roelie Lenten (VNG) en Martha Klein (Fairbusiness). Zij hebben zich op 13 januari over de kandidaten gebogen en drie gemeenten genomineerd: Hoorn, Utrecht en Langedijk.

Lees meer...

Win de prijs voor Meest Inspirerende Global Goals gemeente!

Global Goals web use

Net als afgelopen jaren bij de Millenniumdoelen, gaat VNG International jaarlijks de gemeente eren met het meest inspirerende voorbeeld voor andere gemeenten om bij te dragen aan de doelen gesteld door de Verenigde Naties.  

Lees meer...

De Tijdcapsule: samen op weg naar 2030!

Samen op weg naar het jaar 2030! Vanaf janurai 2016 trekken we door het land met een Tijdcapsule, meld je nu aan om mee te doen.

Lees meer...

Wereld gemeenten daar draait het om!

Heeft u de bijeenkomst op 5 november gemist? U kunt hier de speech van Marloes Borsboom teruglezen.

Lees meer...

Onze ‘Global Goals gemeente campagne’ is gelanceerd!

 

Op 5 november organiseerde VNG International de bijeenkomst: ‘Wereldgemeenten: daar draait het om!’. Een mooi moment om de nieuwe campagne te lanceren! De Millennium Gemeente campagne krijgt een vervolg onder de naam Global Goals gemeente campagne!

Lees meer...

Duurzaamheidsweek Ten Boer

Van 9 tot 16 oktober staat gemeente Ten Boer in het teken van duurzaamheid. Een primeur! Millenniumwerkgroep Ten Boer organiseert samen met de gemeente verschillende activiteiten die de inwonders van de gemeente laten nadenken over de houdbaarheid van de planeet en de eigen mogelijkheden om onder andere duurzamer te consumeren.

Lees meer...

Utrecht kijkt terug op een geslaagd festival!

Afgelopen weekend vond in Utrecht Festival Hier&Daar plaats terwijl in New York de nieuwe Sustainable Development Goals ondertekend werden. Het einde van de VN Millenniumdoelen is in zicht en de nieuwe doelen staan voor de deur. Reden voor Utrecht om stil te staan bij de initiatieven die de afgelopen jaren in eigen stad hebben gewerkt aan een betere wereld. Bekijk hier het filmpje

Lees meer...

Het is zover! De Sustainable Development Goals zijn aangenomen

Na drie jaar onderhandelen en consulteren is het dan nu zover. De Global Goals, zoals ze in de campagne van de Verenigde Naties zijn gaan heten, zijn afgelopen vrijdag (25 september) officieel aangenomen tijdens de drie dagen durende Sustainable Development Summit van de VN in New York. Hierbij was een recordaantal wereldleiders aanwezig waaronder president Obama, president Poetin en bondskanselier Merkel.

Millenniumgemeente Hoorn doet mee aan Millenniumloop

Op zaterdag 5 september doet een team sportieve ambtenaren van de gemeente Hoorn mee aan de 7e editie van de Millenniumloop in Friesland. Wethouder Samir Bashara is een van de deelnemers. De opbrengst van deze sponsorloop gaat naar The Hunger Project. Dit project heeft als doel een einde te maken aan chronische honger.

Lees meer...

IJlst maakt zich klaar voor het 2015Festival

Op 5 september vindt het 2015Festival voor de allerlaatste keer plaats. Een uniek festival dat voor het elfde jaar georganiseerd wordt door een grote groep vrijwilligers uit het Friese elfstedenstadje IJlst. Zij vieren op grootse wijze de behaalde resultaten van de Millenniumdoelen, die dit jaar aflopen.

Lees meer...

Seminar een geslaagd evenement en Britt Wereldverbeteraar van het Jaar 2015

Op 30 april vonden twee evenementen plaats in het kader van de Millennium Gemeente campagne in Utrecht. Tijdens het seminar 'Think Global, Act Local!' werd teruggeblikt naar de successen van de Millennium Gemeente campagne tot nu toe en werd vooruitgekeken naar de toekomst met de Sustainable Development Goals. Tijdens de finale van de Wereldverbeteraar van het Jaar 2015 werd Britt van Berkel als winnaar verkozen.

Lees meer...

Finalisten Wereldverbeteraar van het Jaar 2015 bekend!

Vandaag zijn de finalisten van de wedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar bekend gemaakt! Donderdag 30 april strijden finalisten Eline (15) en Sanne (16) van het initiatief SOEP: Scheid Oceanen en Plastic, Britt (16) van Stichting Britt Helpt en Jesse (11) en Guido (10) van het initiatief Duurzaamheid, tijdens de finalebijeenkomst om de titel Wereldverbeteraar van het Jaar. Tot de finale moeten ze zoveel mogelijk stemmen werven via de website van Wereldverbeteraar van het Jaar 2015. De winnaar wint een geldprijs om zijn of haar initiatief te verwezenlijken en een mooie reis naar Malawi.

Banner jpeg

Lees meer...

Seminar 'Think Global, Act Local!' Nieuwe spreker bekend: Hanna Makoba, Burgemeester Camdeboo (Zuid-Afrika)

We zijn verheugd aan te mogen kondigen dat de laatste plenaire spreker bekend is: burgemeester Hanna Makoba van de gemeente Camdeboo. Sinds 2011 staat zij als burgemeester aan het hoofd van de Zuid-Afrikaanse gemeente, 700 kilometer ten oosten van Kaapstad. Hoewel Camdeboo meerdere malen de prijs heeft gewonnen voor beste gemeente van het land, worstelt ze ook nog steeds met grote problemen. Zo heeft de gemeente, net zoals vele middelgrote Zuid-Afrikaanse steden, moeite om kwaliteitsvolle huisvesting aan te bieden aan gezinnen voor wie de stap naar de particuliere markt te groot is, maar ook te vermogend zijn voor gratis huisvesting door de overheid. In de plenaire sessie vertelt Makoba hoe lokale overheden hun rol kunnen invullen om uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkelingen aan te gaan, en er oplossingen voor te bedenken.

Lees meer...

Update Seminar 'Think Global. Act Local!'

De voorbereidingen voor het seminar ‘Think Global. Act Local!’ dat op 30 april 2015 plaatsvindt, zijn in volle gang. Zo is er een nieuwe spreker bekend: Christiaan Rebergen, Directeur Generaal Internationale Samenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zal deelnemen aan de plenaire openingssessie. Verder zijn aantal Millennium Gemeenten zich al aan het voorbereiden voor de sessie “Best Of Millennium Gemeenten”. Tijdens het seminar kijken raadsleden, bestuurders en inwoners van Nederlandse gemeenten terug op de successen van de Millennium Gemeente Campagne én blikken zij vooruit naar de nieuwe wereldwijd gestelde doelen: de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De bijeenkomst vindt plaats van 13.00 – 16.00 uur in het Mediaplaza van de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees meer...

Artikel 7Days WVHJ2015

Ook 7Days is enthousiast over de Wereldverbeteraar van het Jaar 2015-verkiezing. Ze hebben een artikel geplaatst waarin ze tips geven over waar je plan volgens hen aan zou moeten voldoen om een reis naar Malawi en meer te kunnen winnen! 7Days is een weekkrant voor jongeren met nieuws, achtergrondverhalen, verhalen over games, muziek en meer. Lees hun tips en geef je op!

WVHJ Banner

Lees meer...

Mis het niet en schrijf je voor 1 april in voor de Wereldverbeteraar van het Jaar 2015!

Ben jij scholier en wil jij je inzetten voor het behalen van de Millenniumdoelen? Dan heb je nog tot 1 april om je in te schrijven voor de Wereldverbeteraar van het Jaar 2015! De winnaar wint een reis naar Malawi met Worldmapping en een geldbedrag om zijn of haar initiatief te verwezelijken. Aanmelden kan op www.wereldverbeteraarvanhetjaar.nl. Dus aarzel niet en doe mee!

WVHJ Banner

Lees meer...

Schrijf je nu in voor seminar 'Think Global, Act Local!'

Op 30 april organiseert VNG International in het kader van de Millennium Gemeente campagne een seminar: ‘Think Global, Act Local!’. Deze seminar is gericht op raadsleden, bestuurders en inwoners van Nederlandse gemeenten. Het evenement blikt terug op de successen van de Millennium Gemeente campagne, en kijkt vooruit naar de toekomst en de nieuwe wereldwijde doelen; de Sustainable Development Goals. Het seminar vindt plaats in Utrecht en duurt van 13-16 uur. Deelname is gratis, registratie is wel verplicht. Hoofdspreker: Jan Terlouw.

Lees meer...

Millennium Gemeente Utrecht organiseert Europees evenement rondom de Internationale Vrouwendag

Mede dankzij het feit dat Utrecht een erg actieve Millennium Gemeente en een vooruitstrevende mensenrechtenstad is, is de gemeente gevraagd om namens de EU een evenement te organiseren op vrijdag 6 maart van 20:00-21:30 uur rondom de Internationale Vrouwendag. Het thema is: ‘Hoe kunnen microkredieten vrouwen empoweren?’. Het evenement draait om de economische zelfstandigheid van vrouwen wereldwijd.

Lees meer...

Van Millenniumdoelen naar Duurzame Ontwikkelingsdoelen: kansen voor jouw gemeente!

Vandaag vindt de laatste Millennium Gemeente actiebijeenkomst plaats. Gemeente Oss is als zesde gemeente zo vrij geweest om de actiebijeenkomst te hosten voor alle Millennium Gemeenten in de omgeving. VNG International is op deze manier in januari en februari zes regio’s afgegaan (met bijeenkomsten in Leerdam, Almelo, Heerlen, Hoorn, IJlst en Oss) om met betrokkenen te praten over de opvolgers van de Millenniumdoelen en hoe VNG International hier mee aan de slag gaat in de Millennium Gemeente campagne. De komende weken gaat het Millennium Gemeente Campagneteam van VNG International de verschillende ideeën, vragen en meningen die ter tafel kwamen op een rij zetten. Was je niet bij de bijeenkomst en toch benieuwd naar wat de nieuwe doelen inhouden?

Lees meer...

Inschrijven Wereldverbeteraar van het Jaar 2015 mogelijk!

In 2015 lopen de Millenniumdoelen af. Daarom is de tweede editie van de jongerenwedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar een extra belangrijke! Vanaf 1 april barst de wedstrijd los en wordt er nog eens vol ingezet om de Millenniumdoelen te behalen. De winnaar wint een reis naar Malawi met Worldmapping en een geldbedrag om zijn of haar initiatief te verwezenlijken.

WVHJ Banner

Lees meer...

FSC bestaat 20 jaar!

Het oudste internationale duurzaamheidskenmerk FSC (Forest Stewardship Council) bestaat 20 jaar! Ook Nederlandse gemeenten kunnen bijdragen aan het vergroten van het succes van FSC en dus aan het behalen van Milleniumdoelen. FSC zorgt voor vooruitgang op het gebied van het bestrijden van armoede, het verzekeren van eerlijke handel en natuurlijk een duurzame leefomgeving. Zo kan uw gemeente, net als 67 andere Nederlandse gemeenten (waaronder 23 Millennium gemeenten), een FSC Gemeente worden. Daarmee draagt uw gemeente een steentje bij aan de missie van FSC om ervoor te zorgen dat FSC vanzelfsprekend wordt in de hele keten. Van de houthandel tot bij bouwbedrijven, van drukkerijen tot bij opdrachtgevers als gemeenten. Verder kunt u in uw gemeente natuurlijk een FSC Quest organiseren. Zo kan uw lokale omgeving het verschil maken op het gebied van duurzaamheid!

Lees meer...

Aanmelden (co)financiering weer mogelijk!

In het kader van de Millennium Gemeente campagne heeft VNG International een cofinancieringfonds voor lokale initiatieven. Dit fonds is breed inzetbaar voor activiteiten georganiseerd door stichtingen, organisaties, scholen, ambtenaren, raadsleden en andere initiatiefnemers uit Millennium Gemeenten of gemeenten met de ambitie om zich in te zetten voor de Millenniumdoelen.

Cofin Vredesonderhandelingen Haarlem

Lees meer...

Súdwest-Fryslân meest Inspirerende Millennium Gemeente 2014!

Súdwest-Fryslân heeft de door VNG International uitgeloofde prijs voor de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014 gewonnen. Op 23 januari 2015 reikte Ton Rombouts, burgemeester van ‘s-Hertogenbosch, deze prijs uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNG International in Den Haag. 

Lees meer...

Genomineerden Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014 bekend!

Op 16 januari 2015 heeft een door VNG International ingestelde jury bekend gemaakt dat de volgende vijf gemeenten genomineerd zijn voor de prijs van Meest Inspirerende Millennium Gemeente van het afgelopen jaar: Hoogeveen, Oss, Súdwest-Fryslân, Valkenburg aan de Geul en Zwolle

Lees meer...

Win de prijs voor Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014!

Wie was de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014 en gaf het beste voorbeeld aan de andere gemeenten om samen in 2015 de voorlopige campagne mooi af te sluiten? Ook dit jaar organiseert de Millennium Gemeente campagne de verkiezing voor de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van het jaar! Vorig jaar was het Leerdam die de prijs in ontvangst mocht nemen. Wie wordt dit jaar de gelukkige en wint een cheque van €2000,- om te besteden aan lokale activiteiten?

Om mee te dingen naar de prijs, moet een contactpersoon van jouw Millennium Gemeente deze vragenlijst invullen. Op deze manier kan je aangeven waarom jouw gemeente de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014 is.

Lees meer...

Regionale actiesessies. Meld je nu aan!

De millenniumdoelen en millenniumgemeente campagne lopen langzamerhand tegen het einde. De ene gemeente weet allang hoe het vervolg er na 2015 uit gaat zien. De andere tast nog volledig in het duister.
Het ene millenniumteam is al jaren bezig met concrete toekomstplannen. Het andere zit met de handen in het haar… hoe nu verder?

Lees meer...

Uitkomst Post-2015 Enquete onder Millennium Gemeenten

In oktober heeft VNG International onder Nederlandse Millennium Gemeenten een enquête uitgezet met betrekking tot de Post-2015 agenda. In 2015 lopen de Millenniumdoelen af en worden zij opgevolgd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Wat zijn hiervan de implicaties voor Nederlandse (Millennium) Gemeenten? Hoe komt het vervolg van de Millennium Gemeente campagne er uit te zien. De resultaten van de enquête geven een interessante eerste blik op deze discussies.

Lees meer...

Millennium Gemeenten in actie op Wereldarmoededag

Vandaag, 17 oktober, is het Wereldarmoededag. Zes Millennium Gemeenten vragen vandaag aandacht voor Millenniumdoel 1: het uitbannen van extreme armoede wereldwijd.

Lees meer...

Denk mee over de toekomst

De Millenniumdoelen lopen tot en met 2015. Daarna worden ze opgevolgd door de Sustainable Development Goals (Duurzame ontwikkelingsdoelen). Wat zijn hiervan de implicaties voor de Millennium Gemeente campagne? De komende maanden zal het campagneteam van VNG International een grote consultatie houden met zoveel mogelijk betrokkenen bij de campagne. Wil je meedenken? Vul dan eerst deze korte enquête in https://nl.surveymonkey.com/s/post_2015. Alvast heel erg bedankt. Meer weten? Blijf ons via de website, facebook en twitter volgen of geef je op voor de nieuwsbrief.

Fairtrade Arnhem organiseert actie “Bridge to Fair”

Op 14 september tijdens de Bridge to Bridge loop organiseerde Fairtrade Arnhem de actie ‘Bridge to Fair’ op de markt. Arnhemse organisaties en bedrijven konden hier een product of dienst aanbieden in ruil voor een onbekend tegenbod. Fairtrade Arnhem wil hiermee de Arnhemse deeleconomie bevorderen en organisaties en bedrijven tegelijk de kans bieden hun product of dienst te promoten via hun netwerk.

Lees meer...

Millennium-Next zorgt voor bewustwording nieuwe Millenniumdoelen in Zwolle

Op 18 september kwamen in Zwolle alle organisaties die te maken hebben met Millenniumdoelen en de strijd voor een betere en rechtvaardige wereld, bijeen in het Stedelijk Museum om te praten over de nieuwe Millleniumdoelen. De gemeente Zwolle ondersteunt de doelen die de Verenigde Naties opstelt voor het jaar 2030 en Wethouder Filip van As gaf dan ook de aftrap van de Millennium-Next bijeenkomst.

Lees meer...

Minister Ploumen opent 2015FESTIVAL in IJlst

Op uitnodiging van Millenniumnetwerk Fryslân is Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, één van de gasten bij de bijzondere opening van het 10e 2015FESTIVAL in IJlst op zaterdag 6 september 2014 van 12.00-14.00uur. 

Lees meer...

Millennium Gemeente Breda steunt Stichting Harambee bij impactstudie

Stichting Harambee Holland uit Bavel (gemeente Breda) heeft een impactstudie laten doen naar haar werk in Kenia. Sinds 13 jaar ondersteunt Stichting Harambee onderwijsprojecten in Kenia, die gericht zijn op Millenniumdoelen 1 (minder armoede en honger), 2 (alle kinderen naar school) en 3 (gelijkheid voor mannen en vrouwen). De gemeente Breda heeft in het kader van hun Millenniumregeling een financiële bijdrage geleverd aan de impactstudie.

Lees meer...

Nog 500 dagen te gaan!

Het aftellen is begonnen. Vanaf vandaag, 18 augustus 2014, hebben we nog 500 dagen om de Millenniumdoelen te bereiken. 

Lees meer...

De Millennium Gemeente Campagne na 2015

Vanaf 2015 komen er nieuwe doelen, the Sustainable Development Goals, ofwel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze nieuwe doelen zullen de opvolgers worden van de huidige Millenniumdoelen. 

Lees meer...

Eerste aanzet Sustainable Development goals

De VN working group verantwoordelijk voor het vormgeven van de nieuwe Sustainable Development Goals. Na 13 sessies sinds 2013 is er nu een lijst met aanbevelingen voorgelegd waarin 17 nieuwe doelen worden voorgelegd met daaronder 169 targets voor de periode 2015-2030. De Sustainable Development Goals moeten de opvolgers worden van de Millenniumdoelen.

Lees meer...

Team 2015 Utrecht gaat Wereldpakket aanbieden

Als koepelorganisatie voor alle initiatieven die zich inzetten voor een betere wereld, krijgt Team 2015 Utrecht regelmatig de vraag of er iets mogelijk is met kerstpakketten. Daarom hebben zij het initiatief genomen om een Utrechts wereldpakket te realiseren.

Lees meer...

Cofinanciering aanvragen weer mogelijk!

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om cofinanciering aan te vragen. In het kader van de Millennium Gemeente campagne heeft VNG International een cofinancieringsfonds voor lokale initiatieven. Dit fonds is breed inzetbaar voor activiteiten georganiseerd door stichtingen, organisaties, scholen, ambtenaren, raadsleden en andere initiatiefnemers uit Millennium Gemeenten of gemeenten met de ambitie om zich in te zetten voor de Millenniumdoelen.

Lees meer...

VNG International zoekt stagiair Communicatie Internationaal Gemeentelijk beleid

Met onmiddelijke ingang heeft VNG International plek voor een stagiair op het gebied van Internationaal Gemeentelijk beleid, voor een periode van minimaal 5 tot maximaal 6 maanden.

Lees meer...

VN heeft tussentijds rapport over Millenniumdoelen gepubliceerd

Op 8 juli 2014 publiceerden de Verenigde Naties een voortgangsrapport over de Millenniumdoelen. Het rapport laat op veel punten vooruitgang zien, maar maakt duidelijk dat er nog heel wat moet gebeuren om de doelstellingen te halen in 2015.

Lees meer...

Inspiratie uit Het Bildt: De Millenniumrubriek

Het Bildt vraagt in de "Millenniumrubriek" aandacht voor lokale bedrijven die zich inzetten voor de Millenniumdoelen. Een leuke manier om inwoners op de hoogte te houden van de verschillende initiatieven in de Millennium Gemeente!

Lees meer...

Festival Mundial groot succes

Switch kijkt terug op een zeer geslaagde presentatie bij Festival Mundial. Op de Urban Farm zijn bijna 1.000 sprinkhanen uitgedeeld en zo'n 500 mensen gingen op de foto met een reuzensprinkhaan. Op deze manier vroeg Switch aandacht voor onze (overvloedige) vleesconsumptie en het wereldvoedselvraagstuk.

Urban Farm

Lees meer...

Millennium Gemeenten gezocht voor Wereldarmoededag 2014

VNG International biedt net als vorig jaar aan Millennium Gemeenten gratis ondersteuning en materialen om de publieksactie Wereldarmoededag uit te voeren op 17 oktober. Wil jij een ludieke actie organiseren bij jou in de buurt? Lees verder voor meer informatie!

Lees meer...

Haarlemse schoolkinderen doneren WakaWaka lampjes aan hun leeftijdgenootjes in Mutare

Deze maand heeft de Stedenband Haarlem-Mutare in Mutare 600 WakaWaka-lampjes geschonken aan schoolkinderen in Mutare die thuis geen netstroom hebben. Duurzame lampjes die gevaarlijke en ongezonde olielampjes vervangen, zodat de Mutarese leerlingen ook in het donker veilig hun huiswerk kunnen maken.

waka waka

Lees meer...

Koninklijke onderscheiding voor Karel Balder van Millennium Gemeente Langedijk

Bij zijn afscheid als voorzitter van het Comité van Aanbeveling van Millenniumgemeente Langedijk op dinsdag 24 juni, ontving Karel Balder een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Hans Cornelisse heeft hem het lintje, dat hoort bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, opgespeld.

 Koninklijke onderscheiding Karel Balder Trotse Langedijker vera vrijburg

Lees meer...

Leerlingen wassen auto's voor onderwijs in Ghana

Leerlingen van het Twickel College in Hengelo hebben woensdag 4 juni een Carwash georganiseerd om geld op te halen. Voor 10 euro werden auto's grondig schoongemaakt. De leerlingen hebben met hun harde werk geld opgehaald voor onderwijs in Ghana.

Lees meer...

Tim en Ivi Huijsmans Wereldverbeteraars van het Jaar!

Afgelopen vrijdag 23 mei vond het finale evenement van Wereldverbeteraar van het Jaar plaats. De finalisten Tim en Ivi Huijsmans (Red de Aarde), Anouk Hopman (Prentenboek over AIDS) en Racheal van Damme (Opvang in Ethiopië) streden hier om de titel Wereldverbeteraar van het Jaar, een expeditie naar Cambodja én een ontmoeting met minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast maakten alle finalisten kans op financiering voor hun initiatief.

WVHJ nummer 1 foto

Lees meer...

Succesvolle editie van tweede Millennium Raadsledenevenement “Een betere wereld begint in de raad”

Op vrijdag 23 mei vond het jaarlijkse Millennium Raadsledenevenement van VNG International plaats. Dit evenement werd georganiseerd onder de vlag van de Millennium Gemeente campagne. De dag is bedoeld om raadsleden te ondersteunen wanneer zij verder willen denken dan hun eigen gemeentegrenzen, bijvoorbeeld op het gebied van internationale samenwerking, verduurzaming van de gemeente, of Fairtrade.

Raadsleden nummer 1 foto

Lees meer...

Nacht van de Fooi brengt 75.000 euro op!

Afgelopen zaterdag stonden veertien steden in het teken van de Nacht van de Fooi. 521 kroegen, restaurants en uitgaansgelegenheden stonden deze dag hun fooi af aan vijf kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten onder het motto 'Keep the change, Change the world'.

Nacht van de Fooi

Lees meer...

Primeur voor Wereldwinkel Nijverdal

De Wereldwinkel in Nijverdal pakte dit jaar uit met World Fair Trade Day, met onder meer workshops, proeverijen en live muziek.

wereldwinkel nijverdal weed burger

Lees meer...

Hoog bezoek tijdens presentatie Millenniumplatform Aa en Hunze

Om de Millenniumdoelen onder de aandacht te brengen en te stimuleren is in Aa en Hunze het Millenniumplatform opgericht. Op 5 mei presenteerde het Millenniumplatform van Aa en Hunze zich in Assen.

20140505 122624

Lees meer...

Finalisten Wereldverbeteraar van het Jaar zijn bekend!

Van harte gefeliciteerd Anouk Hopman, Racheal van Damme en Tim & Ivi Huijsmans! De drie initiativen van deze Wereldverbeteraars zijn geseleteerd voor de finale van de wedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar.

Banner jpeg

Lees meer...

Bekerstreet Koningsdag in Broek op Langedijk groot succes

Koningsdag in Broek op Langedijk was een geslaagde happening voor jong en oud. Vele activiteiten op het Havenplein en een feesttent met diverse optredens van bands. Naast alle gezelligheid was er ook aandacht voor het milieu.

koningsdag Langedijk

Lees meer...

Optreden Yes-R tijdens finale evenement Wereldverbeteraar van het Jaar!

Het finale evenement van Wereldverbeteraar van het Jaar vindt plaats op 23 mei in het inspirerende Media Plaza (Jaarbeurs Utrecht). De finalisten zullen hier hun initiatieven presenteren en vertellen waarom juist zij het verdienen om Wereldverbeteraar van het Jaar te worden. Tijdens het jury-overleg zal niemand minder dan Yes-R een spetterend optreden verzorgen!

Yes-R 2 - 2013

Lees meer...

Team2015 Utrecht: De geheimen van hun succes

Een van de Millennium Gemeenten die er zeker in geslaagd is om een succesvol Team2015 op te zetten, is Utrecht.

Team2015 Utrecht

Lees meer...

Ook de laatste Actiebijeenkomst van deze ronde was een groot succes!

In 2014 organiseert VNG International samen met Operatie Frisse Peper een aantal Regionale Actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De zesde en laatste Actiebijeenkomst van deze ronde vond plaats in Millennium Gemeente Deurne.

 

Deurne

 

Lees meer...

Na de Millenniumdoelen

In 2015 lopen de Millenniumdoelen af. In de Millenniumdoelen staan internationale afspraken over wereldwijde armoedebestrijding. Veel mensen vragen zich af wat er al bekend is over de nieuwe afspraken.

mdglogos

Lees meer...

Team2015 Deurne was op de radio!

Er gebeurt van alles binnen de Millennium Gemeente campagne. Team2015 Deurne was vorige week zelfs op de radio te horen! Zij hebben een interview gegeven over de campagne en hun rol hierin. Fantastisch!Kombord Deurne Millenniumgemeente

Lees meer...

Regionale Actiebijeenkomst in Hoogeveen: Je inzetten voor de Millenniumdoelen? Daar mag je trots op zijn!

In 2014 organiseert VNG International samen met Operatie Frisse Peper een aantal Regionale Actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De vijfde Actiebijeenkomst vond plaats in het gastvrije Hoogeveen.

Hoogeveen 3

Lees meer...

Actiebijeenkomst in Midden-Nederland: Een dag vol inspiratie

In 2014 organiseert VNG International een aantal regionale actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De vierde actiebijeenkomst vond plaats in een prachtige trouwzaal van gemeente Stichtse Vecht in Breukelen.

stichtse vecht 3

Lees meer...

Wedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar is losgebarsten!

Vanaf vandaag is de wedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar officieel losgebarsten!

Banner jpeg

Lees meer...

Nijmegen, Breda en Leeuwarden hebben meeste aandacht voor duurzaamheid

De gemeenten Nijmegen, Breda en Leeuwarden houden in hun beleid het meeste rekening met duurzaamheid. Dat blijkt uit de Lokale Duurzaamheidsmeter. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft de drie gemeenten vandaag gehuldigd. Zij overhandigde een glazen trofee aan wethouders duurzaamheid Jan van der Meer van Nijmegen, Selçuk Akinci van Breda en Isabelle Diks van Leeuwarden.

Uitreiking duurzaamheidsmeter

Lees meer...

Loon op Zand 160e Millennium Gemeente!

Hoera! Loon op Zand is de nieuwste Millennium Gemeente en brengt het totaal op 160. Fantastisch dat ook deze gemeente zich inzet voor de Millenniumdoelen.

Loon op Zand

Lees meer...

Succesvolle Actiebijeenkomst in regio Noord-Holland/Friesland

In 2014 organiseert VNG International een aantal regionale actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De derde actiebijeenkomst vond plaats in de raadzaal van gemeente Heerhugowaard.

Lees meer...

Super ideeën van Wereldverbeteraars!

Wereldverbeteraars komen met super ideeën! Anouk is bezig om een voorlichtingsboek over AIDS te maken, Bruno streeft er naar zijn school CO2 neutraal te maken en Maartje zet alles op alles om de voedselproblematiek in Noord-Korea onder de aandacht te brengen.

Banner jpeg

Lees meer...

Keep the change, Change the world!

Dit jaar vindt alweer de tiende editie van Nacht van de Fooi plaats! Op zaterdag 17 mei staan deelnemende horecagelegenheden hun fooi af aan vijf kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten. In de steden Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen en Zwolle doen zij mee onder het motto: 'Keep the Change, Change the World'.

Nacht van de Fooi

Lees meer...

Inspiratie nodig? Neem eens een kijkje op de nieuwe website van “Ik kom in actie”!

Wil jij iets doen om je in te zetten voor de Millenniumdoelen, maar weet je niet zo goed wat? Of wil je graag iets doen, maar mag het niet al te veel tijd kosten? Neem dan eens een kijkje op de gloednieuwe website van Ikkominactie, een website die het in actie komen voor een betere wereld makkelijk én leuk maakt. Je kan al iets doen vanaf twee minuten!

Ik kom in actie Homepage

Lees meer...

Ga jij de uitdaging aan? Schrijf je dan nu in en word de Wereldverbeteraar van het Jaar!

 Flyer kleiner

Lees meer...

Even bijpraten met: Thijs van der Linden

Leerdam is verkozen tot de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2013. Opvallend was dat in deze gemeente ook de jongeren zich zeer actief inzetten voor de Millenniumdoelen. Neem bijvoorbeeld de 23 jarige Thijs van der Linden, hij was betrokken bij verschillende succesvolle activiteiten. De Millennium Gemeente campagne praat met hem bij over zijn inzet.

Thijs van der Linden

Lees meer...

Succesvolle Actiebijeenkomst in regio Zuid-Limburg

In 2014 organiseert VNG International een aantal regionale actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De eerste actiebijeenkomst vond plaats in Landgraaf.

Actiebijeenkomst Landgraaf 13

Lees meer...

Bodegraven-Reeuwijk nieuwste Millennium Gemeente

We zijn ontzettend blij met Bodegraven-Reeuwijk, de nieuwste Millennium Gemeente. De Millennium Gemeente campagne gaat als een speer, de teller staat ondertussen al op 159 Millennium Gemeenten!

Lees meer...

24uurs actie van Livebuild in Millennium Gemeente Utrecht

De 24uurs actie van Livebuild stond dit jaar in het teken van het Manganjo waterproject en de waterproblematiek in Kameroen. Gedurende het weekend van 28 januari t/m 2 februari spanden zoveel mogelijk Utrechters en Utrechtse partijen zich gezamenlijk in om aandacht hiervoor te vragen.

Lees meer...

Leerlingen houden vredesoverleg in Millennium Gemeente Haarlem

In Millennium Gemeente Haarlem hebben de derde klassers van het Sancta Maria Lyceum vredesonderhandelingen gehouden. De leerlingen hadden zelf geen ruzie hoor, ze deden een rollenspel waarbij de vredesonderhandelingen in Colombia centraal stonden. Verschillende groepen leerlingen vertegenwoordigden de VN, de Colombiaanse regering, de rebellenbeweging FARC, de NGO's en de paramilitaire strijders van de AUC.

Lees meer...

Ben of ken jij de Wereldverbeteraar van het Jaar?

De Millennium Gemeente campagne gaat binnenkort op zoek naar de Wereldverbeteraar van het Jaar, onder de middelbare scholieren van Nederland. Zet jij je al in voor de Millenniumdoelen? Of heb jij een goed idee om binnen jouw gemeente iets voor de Millenniumdoelen te doen? Houd onze website dan goed in de gaten! Of wees extra slim en ‘like’ ons op facebook en volg ons op twitter.

WVHJ vooraandkondiging afbeelding

Lees meer...

Jos Ikink haalt ‘The World’s Best News Campaign’ naar Nederland

Jos Ikink, oprichtster van het Millenniumnetwerk Fryslân, wil met een eigen versie van 'The World's Best News Campaign' een eindspurt naar het behalen van de Millenniumdoelen realiseren. Bij dezen van oorsprong Deense campagne is het goede nieuws over de ontwikkelingen in de wereld het uitgangspunt.

Lees meer...

25 jaar Run for Rio

Run for Rio zet zich al 25 jaar in voor het behalen van Millenniumdoelstelling 2: “Alle jongens en meisjes gaan naar school”. Run for Rio vindt dat de basis voor het verdere leven van een kind veelal ligt in de kansen die het kind in zijn of haar jeugd heeft gekregen. Daarom richt de organisatie zich op het verwerven van fondsen ten behoeve van projecten voor de kansarme jeugd en dakloze kinderen, waar ook ter wereld.

Lees meer...

St. Eustatius eerste Millennium Gemeente van Caribisch Nederland

We zijn super trots op St. Eustatius, de eerste Millennium Gemeente van Caribisch Nederland. In haar vergadering op 9 januari 2014 heeft het bestuurscollege besloten zich aan te melden als Millennium Gemeente.

Lees meer...

Hoe word je Meest Inspirerende Millennium Gemeente? Leerdam weet het!

Leerdam is de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2013. Natuurlijk barst de strijd om deze mooie titel ook in 2014 weer los. Wij vroegen het Team2015 van Leerdam vast hoe zij het voor elkaar kregen.

Lees meer...

Scholen en verenigingen geven het goede voorbeeld in Millennium Gemeente Oss

Om er voor te zorgen dat meer scholen en verenigingen zonnepanelen op hun daken plaatsen, doet de gemeente Oss mee aan het regionale project ‘Zonnepanelen op scholen en sportverenigingen’. Op deze manier wil de gemeente meedenken met scholen en verenigingen over het voorbereiden, plaatsen en financieren van zonnepanelen.

Lees meer...

Hoe effectief is ontwikkelingshulp?

Het is een vraag die de laatste jaren steeds vaker wordt gesteld: werkt ontwikkelingshulp eigenlijk wel? Hoewel er wereldwijd wordt bezuinigd op het budget voor ontwikkelingssamenwerking, worden er jaarlijks nog altijd vele miljarden aan besteed. Hoe weet je nou wat werkt en wat niet? De Correspondent besteedt hier aandacht aan.

Lees meer...

Leerdam Meest Inspirerende Millennium Gemeente

Leerdam heeft de door VNG International uitgeloofde prijs voor de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2013 gewonnen. Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG, reikte deze prijs uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNG International in Den Haag.

Lees meer...

Arnhem steekt energie in Millenniumdoelen

Arnhem is al jaren Millennium Gemeente, en dat laten ze daar weten ook. In een speciale Millenniumkrant laten de gemeente en haar inwoners zien wat er aan de oever van de Rijn allemaal wordt ondernomen om de Millenniumdoelen dichtbij te halen. Van stadslandbouw tot bamboefietsen.

Lees meer...

Felisenum Gymnasium de sterkste in Noord-Hollands Werelddebat

Op 11 december werd in Theater ‘De Vest’ in Alkmaar door vier scholen uit Noord-Holland gestreden om de felbegeerde Werelddebat bokaal. Scholieren uit Velsen (Felisenum Gymnasium), Hoorn (Atlas college) en Heerhugowaard (Trinitas college en Huygens College) kruisten tijdens een spannende finale de verbale degens. Verspreid over meerdere rondes probeerden zij publiek en jury te overtuigen dat hun school de beste plannen had om een bijdrage te leveren aan één of meerdere Millenniumdoelen. Na lang juryberaad trok uiteindelijk het Felisenum Gymnasium aan het langste eind.

Lees meer...

Paul Polman: “Iedereen kan een bijdrage leveren aan een gelijke, eerlijke en duurzame wereld”

Eind mei presenteerde het VN High Level Panel zijn rapport over een nieuwe ontwikkelingsagenda, die de Millenniumdoelen na 2015 zou moeten opvolgen. In dit panel zat ook Paul Polman, directeur van Unilever. Wij vroegen hem naar het werk van het HLP en de rol van Nederlandse gemeenten in internationale ontwikkeling.

Lees meer...

Veere heeft Eerlijke Winkelroute

Veere heeft sinds kort, mede door de inzet van de Millenniumwerkgroep, een eigen Eerlijke Winkelroute. Dit soort routes worden in steeds meer gemeenten gebruikt om het winkelend publiek te wijzen op de winkels waar eerlijke producten verkocht worden.

Lees meer...

VN-baas: Corruptie grote bedreiging voor ontwikkeling

Corruptie is een grote sta-in-de-weg voor ontwikkeling. Dat zei Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vandaag op Internationale anti-corruptiedag. Hij benadrukt daarom dat corruptiebestrijding een onderdeel moet worden van de nieuwe ontwikkelingsplannen van de VN.

Lees meer...

Overgroot deel van geïmporteerd hout duurzaam

In de eerste zes maanden was 86 procent van het geïmporteerde hout in Nederland van duurzame afkomst. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH). Dit is een stijging van vijftien procentpunt ten opzichte van 2010.

Lees meer...

Onderbanken denkt aan de bijen

De drie dames in de gemeenteraad van Onderbanken hebben namens de werkgroep Millennium Gemeente krokusbollen uitgedeeld aan de scholieren in Schinveld, Merkelbeek, Bingelrade en Jabeek. Drie per leerling.

Lees meer...

Grote meerderheid vindt ontwikkelingshulp belangrijk

Een grote meerderheid van het Nederlands volk vindt hulp aan ontwikkelingslanden nog altijd belangrijk. Dat blijkt uit een Eurobarometer waarin de mening van Nederlanders over ontwikkelingshulp wordt vergeleken met andere EU-landen. Maar liefst 83 procent zegt hulp aan ontwikkelingslanden tamelijk of heel erg belangrijk te vinden.

Lees meer...

Millenniumbos Hoogeveen flink uitgebreid

Afgelopen zaterdag is het Millenniumbos nabij Hoogeveen flink uitgebreid. Ruim 300 bomen werden toegevoegd aan het al bestaande deel van het Millenniumbos. Het Millenniumbos is een initiatief van Stichting Millenniumgemeente Hoogeveen.

Lees meer...

Gemeente Hoorn heeft Nepalese stagiair

Deze week heeft de gemeente Hoorn een bijzondere stagiair. Het gaat om Mahesh Baral (38) uit Nepal. Hij is ambtenaar in het Gorkha District in Nepal. Mahesh en de gemeente Hoorn doen mee aan het talentprogramma van Talent for Governance om de leefomstandigheden in ontwikkelingslanden te helpen verbeteren.

Lees meer...

Deurne voegt zich bij Millennium Gemeenten!

De gemeente Deurne heeft besloten om zich als 157e gemeente aan te sluiten bij de landelijke Millennium Gemeente campagne. Dit heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van 5 november besloten.

Lees meer...

MILLENNIUM GEMEENTE CAMPAGNE ZOEKT STAGIAIR!

Ben jij op zoek naar een interessante stageplek waar je echt van toegevoegde waarde bent? Heb je affiniteit met Nederlandse gemeenten en de Millenniumdoelen en kun je dat ook in andere mensen naar boven halen? Solliciteer dan nu naar onze stagevacature!

Lees meer...

Gezellig Festival Mondial in Valkenburg

Zondag 10 november vormde De Polfermolen in Valkenburg het toneel van een groots opgezet en gezellig 'Festival Mondial'. Verschillende particuliere initatieven die zich onder de paraplu van de Millennium Gemeente verzameld hebben, presenteerden zich op een markt waar veel te zien was. Maar er was ook plaats voor zang en dans.

Lees meer...

Hellendoorn en Onderbanken 155e en 156e Millennium Gemeente!

De gemeenten Hellendoorn (Overijssel) en Onderbanken (Limburg) hebben zich deze week uitgeroepen tot Millennium Gemeente.

Lees meer...

Langedijk maakt zich op voor lustrumfeest

Langedijk zet zich dit jaar alweer vijf jaar in om de - door de Verenigde Naties gestelde - Millenniumdoelstellingen te verwezenlijken. In 2008 werd Langedijk als 89e gemeente van Nederland een Millennium Gemeente. Het vijfjarige jubileum wordt 20 november uitgebreid gevierd in theater De Binding in Zuid-Scharwoude. Tijdens het lustrum staat Langedijk stil bij drie belangrijk punten: Wat is er gedaan in de gemeente om de doelstellingen te bereiken? Waar staan we nu? En hoe blijven we ons als gemeente in de toekomst inzetten?

Lees meer...

Word de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2013!

Ook dit jaar organiseert de Millennium Gemeente campagne de verkiezing voor de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van het jaar! Vorig jaar was het Hoorn die de prijs uit de handen van minister Ploumen in ontvangst mocht nemen. Wie wordt dit jaar de gelukkige?

Lees meer...

Voedselbankactie op Wereldarmoededag maakt veel los

De Voedselbankactie die door VNG International in samenwerking met zes Millennium Gemeenten (Aa en Hunze, Aalburg, Culemborg, Eindhoven, Landgraaf en Stichtse Vecht) werd georganiseerd op Wereldarmoededag, bleek een groot succes. Tientallen vrijwilligers, raadsleden, wethouders, burgemeesters en ook klanten maakten van de dag een vrolijke gebeurtenis met een serieuze ondertoon. 

Lees meer...

Volg ons op Facebook en Twitter

Nieuwsbrief

meldjeaanvdnieuwsbrief

Volg onze campagne op Twitter

twitterIcon