Millenniumgemeenten

160 millennium gemeenten

Upload Your World

 

 Een creatieve workshop voor jouw school of jongerencentrum!

Artikel 7Days WVHJ2015

Ook 7Days is enthousiast over de Wereldverbeteraar van het Jaar 2015-verkiezing. Ze hebben een artikel geplaatst waarin ze tips geven over waar je plan volgens hen aan zou moeten voldoen om een reis naar Malawi en meer te kunnen winnen! 7Days is een weekkrant voor jongeren met nieuws, achtergrondverhalen, verhalen over games, muziek en meer. Lees hun tips en geef je op!

WVHJ Banner

Lees meer...

Mis het niet en schrijf je voor 1 april in voor de Wereldverbeteraar van het Jaar 2015!

Ben jij scholier en wil jij je inzetten voor het behalen van de Millenniumdoelen? Dan heb je nog tot 1 april om je in te schrijven voor de Wereldverbeteraar van het Jaar 2015! De winnaar wint een reis naar Malawi met Worldmapping en een geldbedrag om zijn of haar initiatief te verwezelijken. Aanmelden kan op www.wereldverbeteraarvanhetjaar.nl. Dus aarzel niet en doe mee!

WVHJ Banner

Lees meer...

Schrijf je nu in voor seminar 'Think Global, Act Local!'

Op 30 april organiseert VNG International in het kader van de Millennium Gemeente campagne een seminar: ‘Think Global, Act Local!’. Deze seminar is gericht op raadsleden, bestuurders en inwoners van Nederlandse gemeenten. Het evenement blikt terug op de successen van de Millennium Gemeente campagne, en kijkt vooruit naar de toekomst en de nieuwe wereldwijde doelen; de Sustainable Development Goals. Het seminar vindt plaats in Utrecht en duurt van 13-16 uur. Deelname is gratis, registratie is wel verplicht. Hoofdspreker: Jan Terlouw.

Lees meer...

Millennium Gemeente Utrecht organiseert Europees evenement rondom de Internationale Vrouwendag

Mede dankzij het feit dat Utrecht een erg actieve Millennium Gemeente en een vooruitstrevende mensenrechtenstad is, is de gemeente gevraagd om namens de EU een evenement te organiseren op vrijdag 6 maart van 20:00-21:30 uur rondom de Internationale Vrouwendag. Het thema is: ‘Hoe kunnen microkredieten vrouwen empoweren?’. Het evenement draait om de economische zelfstandigheid van vrouwen wereldwijd.

Lees meer...

Van Millenniumdoelen naar Duurzame Ontwikkelingsdoelen: kansen voor jouw gemeente!

Vandaag vindt de laatste Millennium Gemeente actiebijeenkomst plaats. Gemeente Oss is als zesde gemeente zo vrij geweest om de actiebijeenkomst te hosten voor alle Millennium Gemeenten in de omgeving. VNG International is op deze manier in januari en februari zes regio’s afgegaan (met bijeenkomsten in Leerdam, Almelo, Heerlen, Hoorn, IJlst en Oss) om met betrokkenen te praten over de opvolgers van de Millenniumdoelen en hoe VNG International hier mee aan de slag gaat in de Millennium Gemeente campagne. De komende weken gaat het Millennium Gemeente Campagneteam van VNG International de verschillende ideeën, vragen en meningen die ter tafel kwamen op een rij zetten. Was je niet bij de bijeenkomst en toch benieuwd naar wat de nieuwe doelen inhouden?

Lees meer...

Inschrijven Wereldverbeteraar van het Jaar 2015 mogelijk!

In 2015 lopen de Millenniumdoelen af. Daarom is de tweede editie van de jongerenwedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar een extra belangrijke! Vanaf 1 april barst de wedstrijd los en wordt er nog eens vol ingezet om de Millenniumdoelen te behalen. De winnaar wint een reis naar Malawi met Worldmapping en een geldbedrag om zijn of haar initiatief te verwezenlijken.

WVHJ Banner

Lees meer...

FSC bestaat 20 jaar!

Het oudste internationale duurzaamheidskenmerk FSC (Forest Stewardship Council) bestaat 20 jaar! Ook Nederlandse gemeenten kunnen bijdragen aan het vergroten van het succes van FSC en dus aan het behalen van Milleniumdoelen. FSC zorgt voor vooruitgang op het gebied van het bestrijden van armoede, het verzekeren van eerlijke handel en natuurlijk een duurzame leefomgeving. Zo kan uw gemeente, net als 67 andere Nederlandse gemeenten (waaronder 23 Millennium gemeenten), een FSC Gemeente worden. Daarmee draagt uw gemeente een steentje bij aan de missie van FSC om ervoor te zorgen dat FSC vanzelfsprekend wordt in de hele keten. Van de houthandel tot bij bouwbedrijven, van drukkerijen tot bij opdrachtgevers als gemeenten. Verder kunt u in uw gemeente natuurlijk een FSC Quest organiseren. Zo kan uw lokale omgeving het verschil maken op het gebied van duurzaamheid!

Lees meer...

Aanmelden (co)financiering weer mogelijk!

In het kader van de Millennium Gemeente campagne heeft VNG International een cofinancieringfonds voor lokale initiatieven. Dit fonds is breed inzetbaar voor activiteiten georganiseerd door stichtingen, organisaties, scholen, ambtenaren, raadsleden en andere initiatiefnemers uit Millennium Gemeenten of gemeenten met de ambitie om zich in te zetten voor de Millenniumdoelen.

Cofin Vredesonderhandelingen Haarlem

Lees meer...

Súdwest-Fryslân meest Inspirerende Millennium Gemeente 2014!

Súdwest-Fryslân heeft de door VNG International uitgeloofde prijs voor de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014 gewonnen. Op 23 januari 2015 reikte Ton Rombouts, burgemeester van ‘s-Hertogenbosch, deze prijs uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNG International in Den Haag. 

Lees meer...

Genomineerden Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014 bekend!

Op 16 januari 2015 heeft een door VNG International ingestelde jury bekend gemaakt dat de volgende vijf gemeenten genomineerd zijn voor de prijs van Meest Inspirerende Millennium Gemeente van het afgelopen jaar: Hoogeveen, Oss, Súdwest-Fryslân, Valkenburg aan de Geul en Zwolle

Lees meer...

Win de prijs voor Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014!

Wie was de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014 en gaf het beste voorbeeld aan de andere gemeenten om samen in 2015 de voorlopige campagne mooi af te sluiten? Ook dit jaar organiseert de Millennium Gemeente campagne de verkiezing voor de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van het jaar! Vorig jaar was het Leerdam die de prijs in ontvangst mocht nemen. Wie wordt dit jaar de gelukkige en wint een cheque van €2000,- om te besteden aan lokale activiteiten?

Om mee te dingen naar de prijs, moet een contactpersoon van jouw Millennium Gemeente deze vragenlijst invullen. Op deze manier kan je aangeven waarom jouw gemeente de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2014 is.

Lees meer...

Regionale actiesessies. Meld je nu aan!

De millenniumdoelen en millenniumgemeente campagne lopen langzamerhand tegen het einde. De ene gemeente weet allang hoe het vervolg er na 2015 uit gaat zien. De andere tast nog volledig in het duister.
Het ene millenniumteam is al jaren bezig met concrete toekomstplannen. Het andere zit met de handen in het haar… hoe nu verder?

Lees meer...

Uitkomst Post-2015 Enquete onder Millennium Gemeenten

In oktober heeft VNG International onder Nederlandse Millennium Gemeenten een enquête uitgezet met betrekking tot de Post-2015 agenda. In 2015 lopen de Millenniumdoelen af en worden zij opgevolgd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Wat zijn hiervan de implicaties voor Nederlandse (Millennium) Gemeenten? Hoe komt het vervolg van de Millennium Gemeente campagne er uit te zien. De resultaten van de enquête geven een interessante eerste blik op deze discussies.

Lees meer...

Millennium Gemeenten in actie op Wereldarmoededag

Vandaag, 17 oktober, is het Wereldarmoededag. Zes Millennium Gemeenten vragen vandaag aandacht voor Millenniumdoel 1: het uitbannen van extreme armoede wereldwijd.

Lees meer...

Denk mee over de toekomst

De Millenniumdoelen lopen tot en met 2015. Daarna worden ze opgevolgd door de Sustainable Development Goals (Duurzame ontwikkelingsdoelen). Wat zijn hiervan de implicaties voor de Millennium Gemeente campagne? De komende maanden zal het campagneteam van VNG International een grote consultatie houden met zoveel mogelijk betrokkenen bij de campagne. Wil je meedenken? Vul dan eerst deze korte enquête in https://nl.surveymonkey.com/s/post_2015. Alvast heel erg bedankt. Meer weten? Blijf ons via de website, facebook en twitter volgen of geef je op voor de nieuwsbrief.

Fairtrade Arnhem organiseert actie “Bridge to Fair”

Op 14 september tijdens de Bridge to Bridge loop organiseerde Fairtrade Arnhem de actie ‘Bridge to Fair’ op de markt. Arnhemse organisaties en bedrijven konden hier een product of dienst aanbieden in ruil voor een onbekend tegenbod. Fairtrade Arnhem wil hiermee de Arnhemse deeleconomie bevorderen en organisaties en bedrijven tegelijk de kans bieden hun product of dienst te promoten via hun netwerk.

Lees meer...

Millennium-Next zorgt voor bewustwording nieuwe Millenniumdoelen in Zwolle

Op 18 september kwamen in Zwolle alle organisaties die te maken hebben met Millenniumdoelen en de strijd voor een betere en rechtvaardige wereld, bijeen in het Stedelijk Museum om te praten over de nieuwe Millleniumdoelen. De gemeente Zwolle ondersteunt de doelen die de Verenigde Naties opstelt voor het jaar 2030 en Wethouder Filip van As gaf dan ook de aftrap van de Millennium-Next bijeenkomst.

Lees meer...

Minister Ploumen opent 2015FESTIVAL in IJlst

Op uitnodiging van Millenniumnetwerk Fryslân is Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, één van de gasten bij de bijzondere opening van het 10e 2015FESTIVAL in IJlst op zaterdag 6 september 2014 van 12.00-14.00uur. 

Lees meer...

Millennium Gemeente Breda steunt Stichting Harambee bij impactstudie

Stichting Harambee Holland uit Bavel (gemeente Breda) heeft een impactstudie laten doen naar haar werk in Kenia. Sinds 13 jaar ondersteunt Stichting Harambee onderwijsprojecten in Kenia, die gericht zijn op Millenniumdoelen 1 (minder armoede en honger), 2 (alle kinderen naar school) en 3 (gelijkheid voor mannen en vrouwen). De gemeente Breda heeft in het kader van hun Millenniumregeling een financiële bijdrage geleverd aan de impactstudie.

Lees meer...

Nog 500 dagen te gaan!

Het aftellen is begonnen. Vanaf vandaag, 18 augustus 2014, hebben we nog 500 dagen om de Millenniumdoelen te bereiken. 

Lees meer...

De Millennium Gemeente Campagne na 2015

Vanaf 2015 komen er nieuwe doelen, the Sustainable Development Goals, ofwel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze nieuwe doelen zullen de opvolgers worden van de huidige Millenniumdoelen. 

Lees meer...

Eerste aanzet Sustainable Development goals

De VN working group verantwoordelijk voor het vormgeven van de nieuwe Sustainable Development Goals. Na 13 sessies sinds 2013 is er nu een lijst met aanbevelingen voorgelegd waarin 17 nieuwe doelen worden voorgelegd met daaronder 169 targets voor de periode 2015-2030. De Sustainable Development Goals moeten de opvolgers worden van de Millenniumdoelen.

Lees meer...

Team 2015 Utrecht gaat Wereldpakket aanbieden

Als koepelorganisatie voor alle initiatieven die zich inzetten voor een betere wereld, krijgt Team 2015 Utrecht regelmatig de vraag of er iets mogelijk is met kerstpakketten. Daarom hebben zij het initiatief genomen om een Utrechts wereldpakket te realiseren.

Lees meer...

Cofinanciering aanvragen weer mogelijk!

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om cofinanciering aan te vragen. In het kader van de Millennium Gemeente campagne heeft VNG International een cofinancieringsfonds voor lokale initiatieven. Dit fonds is breed inzetbaar voor activiteiten georganiseerd door stichtingen, organisaties, scholen, ambtenaren, raadsleden en andere initiatiefnemers uit Millennium Gemeenten of gemeenten met de ambitie om zich in te zetten voor de Millenniumdoelen.

Lees meer...

VNG International zoekt stagiair Communicatie Internationaal Gemeentelijk beleid

Met onmiddelijke ingang heeft VNG International plek voor een stagiair op het gebied van Internationaal Gemeentelijk beleid, voor een periode van minimaal 5 tot maximaal 6 maanden.

Lees meer...

VN heeft tussentijds rapport over Millenniumdoelen gepubliceerd

Op 8 juli 2014 publiceerden de Verenigde Naties een voortgangsrapport over de Millenniumdoelen. Het rapport laat op veel punten vooruitgang zien, maar maakt duidelijk dat er nog heel wat moet gebeuren om de doelstellingen te halen in 2015.

Lees meer...

Inspiratie uit Het Bildt: De Millenniumrubriek

Het Bildt vraagt in de "Millenniumrubriek" aandacht voor lokale bedrijven die zich inzetten voor de Millenniumdoelen. Een leuke manier om inwoners op de hoogte te houden van de verschillende initiatieven in de Millennium Gemeente!

Lees meer...

Festival Mundial groot succes

Switch kijkt terug op een zeer geslaagde presentatie bij Festival Mundial. Op de Urban Farm zijn bijna 1.000 sprinkhanen uitgedeeld en zo'n 500 mensen gingen op de foto met een reuzensprinkhaan. Op deze manier vroeg Switch aandacht voor onze (overvloedige) vleesconsumptie en het wereldvoedselvraagstuk.

Urban Farm

Lees meer...

Millennium Gemeenten gezocht voor Wereldarmoededag 2014

VNG International biedt net als vorig jaar aan Millennium Gemeenten gratis ondersteuning en materialen om de publieksactie Wereldarmoededag uit te voeren op 17 oktober. Wil jij een ludieke actie organiseren bij jou in de buurt? Lees verder voor meer informatie!

Lees meer...

Haarlemse schoolkinderen doneren WakaWaka lampjes aan hun leeftijdgenootjes in Mutare

Deze maand heeft de Stedenband Haarlem-Mutare in Mutare 600 WakaWaka-lampjes geschonken aan schoolkinderen in Mutare die thuis geen netstroom hebben. Duurzame lampjes die gevaarlijke en ongezonde olielampjes vervangen, zodat de Mutarese leerlingen ook in het donker veilig hun huiswerk kunnen maken.

waka waka

Lees meer...

Koninklijke onderscheiding voor Karel Balder van Millennium Gemeente Langedijk

Bij zijn afscheid als voorzitter van het Comité van Aanbeveling van Millenniumgemeente Langedijk op dinsdag 24 juni, ontving Karel Balder een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Hans Cornelisse heeft hem het lintje, dat hoort bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, opgespeld.

 Koninklijke onderscheiding Karel Balder Trotse Langedijker vera vrijburg

Lees meer...

Leerlingen wassen auto's voor onderwijs in Ghana

Leerlingen van het Twickel College in Hengelo hebben woensdag 4 juni een Carwash georganiseerd om geld op te halen. Voor 10 euro werden auto's grondig schoongemaakt. De leerlingen hebben met hun harde werk geld opgehaald voor onderwijs in Ghana.

Lees meer...

Tim en Ivi Huijsmans Wereldverbeteraars van het Jaar!

Afgelopen vrijdag 23 mei vond het finale evenement van Wereldverbeteraar van het Jaar plaats. De finalisten Tim en Ivi Huijsmans (Red de Aarde), Anouk Hopman (Prentenboek over AIDS) en Racheal van Damme (Opvang in Ethiopië) streden hier om de titel Wereldverbeteraar van het Jaar, een expeditie naar Cambodja én een ontmoeting met minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast maakten alle finalisten kans op financiering voor hun initiatief.

WVHJ nummer 1 foto

Lees meer...

Succesvolle editie van tweede Millennium Raadsledenevenement “Een betere wereld begint in de raad”

Op vrijdag 23 mei vond het jaarlijkse Millennium Raadsledenevenement van VNG International plaats. Dit evenement werd georganiseerd onder de vlag van de Millennium Gemeente campagne. De dag is bedoeld om raadsleden te ondersteunen wanneer zij verder willen denken dan hun eigen gemeentegrenzen, bijvoorbeeld op het gebied van internationale samenwerking, verduurzaming van de gemeente, of Fairtrade.

Raadsleden nummer 1 foto

Lees meer...

Nacht van de Fooi brengt 75.000 euro op!

Afgelopen zaterdag stonden veertien steden in het teken van de Nacht van de Fooi. 521 kroegen, restaurants en uitgaansgelegenheden stonden deze dag hun fooi af aan vijf kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten onder het motto 'Keep the change, Change the world'.

Nacht van de Fooi

Lees meer...

Primeur voor Wereldwinkel Nijverdal

De Wereldwinkel in Nijverdal pakte dit jaar uit met World Fair Trade Day, met onder meer workshops, proeverijen en live muziek.

wereldwinkel nijverdal weed burger

Lees meer...

Hoog bezoek tijdens presentatie Millenniumplatform Aa en Hunze

Om de Millenniumdoelen onder de aandacht te brengen en te stimuleren is in Aa en Hunze het Millenniumplatform opgericht. Op 5 mei presenteerde het Millenniumplatform van Aa en Hunze zich in Assen.

20140505 122624

Lees meer...

Finalisten Wereldverbeteraar van het Jaar zijn bekend!

Van harte gefeliciteerd Anouk Hopman, Racheal van Damme en Tim & Ivi Huijsmans! De drie initiativen van deze Wereldverbeteraars zijn geseleteerd voor de finale van de wedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar.

Banner jpeg

Lees meer...

Bekerstreet Koningsdag in Broek op Langedijk groot succes

Koningsdag in Broek op Langedijk was een geslaagde happening voor jong en oud. Vele activiteiten op het Havenplein en een feesttent met diverse optredens van bands. Naast alle gezelligheid was er ook aandacht voor het milieu.

koningsdag Langedijk

Lees meer...

Optreden Yes-R tijdens finale evenement Wereldverbeteraar van het Jaar!

Het finale evenement van Wereldverbeteraar van het Jaar vindt plaats op 23 mei in het inspirerende Media Plaza (Jaarbeurs Utrecht). De finalisten zullen hier hun initiatieven presenteren en vertellen waarom juist zij het verdienen om Wereldverbeteraar van het Jaar te worden. Tijdens het jury-overleg zal niemand minder dan Yes-R een spetterend optreden verzorgen!

Yes-R 2 - 2013

Lees meer...

Team2015 Utrecht: De geheimen van hun succes

Een van de Millennium Gemeenten die er zeker in geslaagd is om een succesvol Team2015 op te zetten, is Utrecht.

Team2015 Utrecht

Lees meer...

Ook de laatste Actiebijeenkomst van deze ronde was een groot succes!

In 2014 organiseert VNG International samen met Operatie Frisse Peper een aantal Regionale Actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De zesde en laatste Actiebijeenkomst van deze ronde vond plaats in Millennium Gemeente Deurne.

 

Deurne

 

Lees meer...

Na de Millenniumdoelen

In 2015 lopen de Millenniumdoelen af. In de Millenniumdoelen staan internationale afspraken over wereldwijde armoedebestrijding. Veel mensen vragen zich af wat er al bekend is over de nieuwe afspraken.

mdglogos

Lees meer...

Team2015 Deurne was op de radio!

Er gebeurt van alles binnen de Millennium Gemeente campagne. Team2015 Deurne was vorige week zelfs op de radio te horen! Zij hebben een interview gegeven over de campagne en hun rol hierin. Fantastisch!Kombord Deurne Millenniumgemeente

Lees meer...

Regionale Actiebijeenkomst in Hoogeveen: Je inzetten voor de Millenniumdoelen? Daar mag je trots op zijn!

In 2014 organiseert VNG International samen met Operatie Frisse Peper een aantal Regionale Actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De vijfde Actiebijeenkomst vond plaats in het gastvrije Hoogeveen.

Hoogeveen 3

Lees meer...

Actiebijeenkomst in Midden-Nederland: Een dag vol inspiratie

In 2014 organiseert VNG International een aantal regionale actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De vierde actiebijeenkomst vond plaats in een prachtige trouwzaal van gemeente Stichtse Vecht in Breukelen.

stichtse vecht 3

Lees meer...

Wedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar is losgebarsten!

Vanaf vandaag is de wedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar officieel losgebarsten!

Banner jpeg

Lees meer...

Nijmegen, Breda en Leeuwarden hebben meeste aandacht voor duurzaamheid

De gemeenten Nijmegen, Breda en Leeuwarden houden in hun beleid het meeste rekening met duurzaamheid. Dat blijkt uit de Lokale Duurzaamheidsmeter. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft de drie gemeenten vandaag gehuldigd. Zij overhandigde een glazen trofee aan wethouders duurzaamheid Jan van der Meer van Nijmegen, Selçuk Akinci van Breda en Isabelle Diks van Leeuwarden.

Uitreiking duurzaamheidsmeter

Lees meer...

Loon op Zand 160e Millennium Gemeente!

Hoera! Loon op Zand is de nieuwste Millennium Gemeente en brengt het totaal op 160. Fantastisch dat ook deze gemeente zich inzet voor de Millenniumdoelen.

Loon op Zand

Lees meer...

Succesvolle Actiebijeenkomst in regio Noord-Holland/Friesland

In 2014 organiseert VNG International een aantal regionale actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De derde actiebijeenkomst vond plaats in de raadzaal van gemeente Heerhugowaard.

Lees meer...

Super ideeën van Wereldverbeteraars!

Wereldverbeteraars komen met super ideeën! Anouk is bezig om een voorlichtingsboek over AIDS te maken, Bruno streeft er naar zijn school CO2 neutraal te maken en Maartje zet alles op alles om de voedselproblematiek in Noord-Korea onder de aandacht te brengen.

Banner jpeg

Lees meer...

Keep the change, Change the world!

Dit jaar vindt alweer de tiende editie van Nacht van de Fooi plaats! Op zaterdag 17 mei staan deelnemende horecagelegenheden hun fooi af aan vijf kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten. In de steden Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen en Zwolle doen zij mee onder het motto: 'Keep the Change, Change the World'.

Nacht van de Fooi

Lees meer...

Inspiratie nodig? Neem eens een kijkje op de nieuwe website van “Ik kom in actie”!

Wil jij iets doen om je in te zetten voor de Millenniumdoelen, maar weet je niet zo goed wat? Of wil je graag iets doen, maar mag het niet al te veel tijd kosten? Neem dan eens een kijkje op de gloednieuwe website van Ikkominactie, een website die het in actie komen voor een betere wereld makkelijk én leuk maakt. Je kan al iets doen vanaf twee minuten!

Ik kom in actie Homepage

Lees meer...

Ga jij de uitdaging aan? Schrijf je dan nu in en word de Wereldverbeteraar van het Jaar!

 Flyer kleiner

Lees meer...

Even bijpraten met: Thijs van der Linden

Leerdam is verkozen tot de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2013. Opvallend was dat in deze gemeente ook de jongeren zich zeer actief inzetten voor de Millenniumdoelen. Neem bijvoorbeeld de 23 jarige Thijs van der Linden, hij was betrokken bij verschillende succesvolle activiteiten. De Millennium Gemeente campagne praat met hem bij over zijn inzet.

Thijs van der Linden

Lees meer...

Succesvolle Actiebijeenkomst in regio Zuid-Limburg

In 2014 organiseert VNG International een aantal regionale actiebijeenkomsten. Zes gemeenten hebben hun deuren opengesteld voor een bijeenkomst voor alle Millennium Gemeenten uit de regio, maar uiteraard ook voor gemeenten die interesse hebben om een Millennium Gemeente te worden! De eerste actiebijeenkomst vond plaats in Landgraaf.

Actiebijeenkomst Landgraaf 13

Lees meer...

Bodegraven-Reeuwijk nieuwste Millennium Gemeente

We zijn ontzettend blij met Bodegraven-Reeuwijk, de nieuwste Millennium Gemeente. De Millennium Gemeente campagne gaat als een speer, de teller staat ondertussen al op 159 Millennium Gemeenten!

Lees meer...

24uurs actie van Livebuild in Millennium Gemeente Utrecht

De 24uurs actie van Livebuild stond dit jaar in het teken van het Manganjo waterproject en de waterproblematiek in Kameroen. Gedurende het weekend van 28 januari t/m 2 februari spanden zoveel mogelijk Utrechters en Utrechtse partijen zich gezamenlijk in om aandacht hiervoor te vragen.

Lees meer...

Leerlingen houden vredesoverleg in Millennium Gemeente Haarlem

In Millennium Gemeente Haarlem hebben de derde klassers van het Sancta Maria Lyceum vredesonderhandelingen gehouden. De leerlingen hadden zelf geen ruzie hoor, ze deden een rollenspel waarbij de vredesonderhandelingen in Colombia centraal stonden. Verschillende groepen leerlingen vertegenwoordigden de VN, de Colombiaanse regering, de rebellenbeweging FARC, de NGO's en de paramilitaire strijders van de AUC.

Lees meer...

Ben of ken jij de Wereldverbeteraar van het Jaar?

De Millennium Gemeente campagne gaat binnenkort op zoek naar de Wereldverbeteraar van het Jaar, onder de middelbare scholieren van Nederland. Zet jij je al in voor de Millenniumdoelen? Of heb jij een goed idee om binnen jouw gemeente iets voor de Millenniumdoelen te doen? Houd onze website dan goed in de gaten! Of wees extra slim en ‘like’ ons op facebook en volg ons op twitter.

WVHJ vooraandkondiging afbeelding

Lees meer...

Jos Ikink haalt ‘The World’s Best News Campaign’ naar Nederland

Jos Ikink, oprichtster van het Millenniumnetwerk Fryslân, wil met een eigen versie van 'The World's Best News Campaign' een eindspurt naar het behalen van de Millenniumdoelen realiseren. Bij dezen van oorsprong Deense campagne is het goede nieuws over de ontwikkelingen in de wereld het uitgangspunt.

Lees meer...

25 jaar Run for Rio

Run for Rio zet zich al 25 jaar in voor het behalen van Millenniumdoelstelling 2: “Alle jongens en meisjes gaan naar school”. Run for Rio vindt dat de basis voor het verdere leven van een kind veelal ligt in de kansen die het kind in zijn of haar jeugd heeft gekregen. Daarom richt de organisatie zich op het verwerven van fondsen ten behoeve van projecten voor de kansarme jeugd en dakloze kinderen, waar ook ter wereld.

Lees meer...

St. Eustatius eerste Millennium Gemeente van Caribisch Nederland

We zijn super trots op St. Eustatius, de eerste Millennium Gemeente van Caribisch Nederland. In haar vergadering op 9 januari 2014 heeft het bestuurscollege besloten zich aan te melden als Millennium Gemeente.

Lees meer...

Hoe word je Meest Inspirerende Millennium Gemeente? Leerdam weet het!

Leerdam is de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2013. Natuurlijk barst de strijd om deze mooie titel ook in 2014 weer los. Wij vroegen het Team2015 van Leerdam vast hoe zij het voor elkaar kregen.

Lees meer...

Scholen en verenigingen geven het goede voorbeeld in Millennium Gemeente Oss

Om er voor te zorgen dat meer scholen en verenigingen zonnepanelen op hun daken plaatsen, doet de gemeente Oss mee aan het regionale project ‘Zonnepanelen op scholen en sportverenigingen’. Op deze manier wil de gemeente meedenken met scholen en verenigingen over het voorbereiden, plaatsen en financieren van zonnepanelen.

Lees meer...

Hoe effectief is ontwikkelingshulp?

Het is een vraag die de laatste jaren steeds vaker wordt gesteld: werkt ontwikkelingshulp eigenlijk wel? Hoewel er wereldwijd wordt bezuinigd op het budget voor ontwikkelingssamenwerking, worden er jaarlijks nog altijd vele miljarden aan besteed. Hoe weet je nou wat werkt en wat niet? De Correspondent besteedt hier aandacht aan.

Lees meer...

Leerdam Meest Inspirerende Millennium Gemeente

Leerdam heeft de door VNG International uitgeloofde prijs voor de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2013 gewonnen. Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG, reikte deze prijs uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNG International in Den Haag.

Lees meer...

Arnhem steekt energie in Millenniumdoelen

Arnhem is al jaren Millennium Gemeente, en dat laten ze daar weten ook. In een speciale Millenniumkrant laten de gemeente en haar inwoners zien wat er aan de oever van de Rijn allemaal wordt ondernomen om de Millenniumdoelen dichtbij te halen. Van stadslandbouw tot bamboefietsen.

Lees meer...

Felisenum Gymnasium de sterkste in Noord-Hollands Werelddebat

Op 11 december werd in Theater ‘De Vest’ in Alkmaar door vier scholen uit Noord-Holland gestreden om de felbegeerde Werelddebat bokaal. Scholieren uit Velsen (Felisenum Gymnasium), Hoorn (Atlas college) en Heerhugowaard (Trinitas college en Huygens College) kruisten tijdens een spannende finale de verbale degens. Verspreid over meerdere rondes probeerden zij publiek en jury te overtuigen dat hun school de beste plannen had om een bijdrage te leveren aan één of meerdere Millenniumdoelen. Na lang juryberaad trok uiteindelijk het Felisenum Gymnasium aan het langste eind.

Lees meer...

Paul Polman: “Iedereen kan een bijdrage leveren aan een gelijke, eerlijke en duurzame wereld”

Eind mei presenteerde het VN High Level Panel zijn rapport over een nieuwe ontwikkelingsagenda, die de Millenniumdoelen na 2015 zou moeten opvolgen. In dit panel zat ook Paul Polman, directeur van Unilever. Wij vroegen hem naar het werk van het HLP en de rol van Nederlandse gemeenten in internationale ontwikkeling.

Lees meer...

Veere heeft Eerlijke Winkelroute

Veere heeft sinds kort, mede door de inzet van de Millenniumwerkgroep, een eigen Eerlijke Winkelroute. Dit soort routes worden in steeds meer gemeenten gebruikt om het winkelend publiek te wijzen op de winkels waar eerlijke producten verkocht worden.

Lees meer...

VN-baas: Corruptie grote bedreiging voor ontwikkeling

Corruptie is een grote sta-in-de-weg voor ontwikkeling. Dat zei Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vandaag op Internationale anti-corruptiedag. Hij benadrukt daarom dat corruptiebestrijding een onderdeel moet worden van de nieuwe ontwikkelingsplannen van de VN.

Lees meer...

Overgroot deel van geïmporteerd hout duurzaam

In de eerste zes maanden was 86 procent van het geïmporteerde hout in Nederland van duurzame afkomst. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH). Dit is een stijging van vijftien procentpunt ten opzichte van 2010.

Lees meer...

Onderbanken denkt aan de bijen

De drie dames in de gemeenteraad van Onderbanken hebben namens de werkgroep Millennium Gemeente krokusbollen uitgedeeld aan de scholieren in Schinveld, Merkelbeek, Bingelrade en Jabeek. Drie per leerling.

Lees meer...

Grote meerderheid vindt ontwikkelingshulp belangrijk

Een grote meerderheid van het Nederlands volk vindt hulp aan ontwikkelingslanden nog altijd belangrijk. Dat blijkt uit een Eurobarometer waarin de mening van Nederlanders over ontwikkelingshulp wordt vergeleken met andere EU-landen. Maar liefst 83 procent zegt hulp aan ontwikkelingslanden tamelijk of heel erg belangrijk te vinden.

Lees meer...

Millenniumbos Hoogeveen flink uitgebreid

Afgelopen zaterdag is het Millenniumbos nabij Hoogeveen flink uitgebreid. Ruim 300 bomen werden toegevoegd aan het al bestaande deel van het Millenniumbos. Het Millenniumbos is een initiatief van Stichting Millenniumgemeente Hoogeveen.

Lees meer...

Gemeente Hoorn heeft Nepalese stagiair

Deze week heeft de gemeente Hoorn een bijzondere stagiair. Het gaat om Mahesh Baral (38) uit Nepal. Hij is ambtenaar in het Gorkha District in Nepal. Mahesh en de gemeente Hoorn doen mee aan het talentprogramma van Talent for Governance om de leefomstandigheden in ontwikkelingslanden te helpen verbeteren.

Lees meer...

Deurne voegt zich bij Millennium Gemeenten!

De gemeente Deurne heeft besloten om zich als 157e gemeente aan te sluiten bij de landelijke Millennium Gemeente campagne. Dit heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van 5 november besloten.

Lees meer...

MILLENNIUM GEMEENTE CAMPAGNE ZOEKT STAGIAIR!

Ben jij op zoek naar een interessante stageplek waar je echt van toegevoegde waarde bent? Heb je affiniteit met Nederlandse gemeenten en de Millenniumdoelen en kun je dat ook in andere mensen naar boven halen? Solliciteer dan nu naar onze stagevacature!

Lees meer...

Gezellig Festival Mondial in Valkenburg

Zondag 10 november vormde De Polfermolen in Valkenburg het toneel van een groots opgezet en gezellig 'Festival Mondial'. Verschillende particuliere initatieven die zich onder de paraplu van de Millennium Gemeente verzameld hebben, presenteerden zich op een markt waar veel te zien was. Maar er was ook plaats voor zang en dans.

Lees meer...

Hellendoorn en Onderbanken 155e en 156e Millennium Gemeente!

De gemeenten Hellendoorn (Overijssel) en Onderbanken (Limburg) hebben zich deze week uitgeroepen tot Millennium Gemeente.

Lees meer...

Langedijk maakt zich op voor lustrumfeest

Langedijk zet zich dit jaar alweer vijf jaar in om de - door de Verenigde Naties gestelde - Millenniumdoelstellingen te verwezenlijken. In 2008 werd Langedijk als 89e gemeente van Nederland een Millennium Gemeente. Het vijfjarige jubileum wordt 20 november uitgebreid gevierd in theater De Binding in Zuid-Scharwoude. Tijdens het lustrum staat Langedijk stil bij drie belangrijk punten: Wat is er gedaan in de gemeente om de doelstellingen te bereiken? Waar staan we nu? En hoe blijven we ons als gemeente in de toekomst inzetten?

Lees meer...

Word de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2013!

Ook dit jaar organiseert de Millennium Gemeente campagne de verkiezing voor de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van het jaar! Vorig jaar was het Hoorn die de prijs uit de handen van minister Ploumen in ontvangst mocht nemen. Wie wordt dit jaar de gelukkige?

Lees meer...

Voedselbankactie op Wereldarmoededag maakt veel los

De Voedselbankactie die door VNG International in samenwerking met zes Millennium Gemeenten (Aa en Hunze, Aalburg, Culemborg, Eindhoven, Landgraaf en Stichtse Vecht) werd georganiseerd op Wereldarmoededag, bleek een groot succes. Tientallen vrijwilligers, raadsleden, wethouders, burgemeesters en ook klanten maakten van de dag een vrolijke gebeurtenis met een serieuze ondertoon. 

Lees meer...

Nederland staat stil bij honger op Wereldvoedseldag

Een van de Millenniumdoelen is om extreme armoede en honger in de wereld te halveren. Vandaag wordt op Wereldvoedseldag stilgestaan bij de miljoenen mensen op de wereld die nog altijd vaak zonder voldoende eten moeten zien te leven. Ook in Nederland wordt hier aandacht aan besteed.

Lees meer...

Wereldarmoededag: "De doelen moeten meer gaan leven"

Op donderdag 17 oktober is het Wereldarmoededag. Het is dé dag om stil te staan bij de armoede in de wereld, die weliswaar vermindert maar nog niet is verdwenen. Maar Wereldarmoededag gaat verder dan stilstaan: het is ook een dag om in actie te komen. Daarom organiseert de Millennium Gemeente campagne samen met zes Millennium Gemeenten een actie om aandacht te vragen voor armoede in Nederland. De werkgroep in de gemeente Aalburg heeft er zin in!

Lees meer...

Vianen is 154e Millennium Gemeente!

De gemeente Vianen heeft besloten zich uit te roepen tot Millennium Gemeente. Hiermee sluit Vianen zich als 154e Nederlandse gemeente aan bij een collectief van gemeenten dat zich toelegt op het bevorderen van de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties op lokaal niveau.

Lees meer...

'Corruptie werkt Millenniumdoelen tegen'

Gebieden waar corruptie weeldig tiert, maken minder kans om de Millenniumdoelen te halen. Dat is de conclusie van een rapport van Transparency International, een toonaangevende organisatie op het gebied van corruptiebestrijding. Vooral als het gaat om moedersterfte en onderwijs zijn de schadelijke effecten van corruptie groot.

Lees meer...

Enthousiast Werelddebat in Utrecht

foto 3Woensdag 3 oktober stond voor veel leerlingen van het St. Bonifatiuscollege en het Stedelijk Gymnasium uit Utrecht in teken van het Werelddebat. Tijdens zo'n debat gaan middelbare scholieren de strijd met elkaar om te zien wie het meest gepassioneerd kan spreken over de Millenniumdoelen en ontwikkelingssamenwerking. Het bleek een verhit debat te worden tussen vier groepen van uitstekende debaters.

Lees meer...

'Nog veel armoede in Afrika'

Nog altijd wordt een groot deel van de Afrikanen regelmatig blootgesteld aan armoede. Dat is de uitkomst van een grootschalig rapport van Afrobarometer, een Afrikaans onderzoeksbureau. Ondanks de gemiddelde economische groei op het continent van 4.8% per jaar in het afgelopen decennium, moeten veel mensen het nog vaak stellen zonder dagelijkse behoeften als voedsel en schoon water; belangrijke onderdelen van de Millenniumdoelen. Ook over het presteren van hun regeringen zijn Afrikanen niet tevreden.

Lees meer...

Timmermans: "We kunnen nog het verschil maken"

Zonder ontwikkeling geen wereldwijde vrede en veiligheid. Dat was de boodschap die minister Timmermans van Buitenlandse Zaken had voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die op dit moment bijeen is in New York. Tijdens deze 68ste sessie van de Algemene Vergadering wordt onder andere gesproken over een nieuwe ontwikkelingsagenda, die na 2015 de Millenniumdoelen moeten opvolgen. Dat betekent volgens minister Timmermans echter niet dat we nu niets meer hoeven te doen.

Lees meer...

Moet veiligheid een nieuw doel worden?

Op dit moment vergadert de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York over een nieuwe set ontwikkelingsdoelen die de Millenniumdoelen na 2015 moeten opvolgen. Vertegenwoordigers van bijna alle landen van de wereld zijn hierin vertegenwoordigd. Ook veel belangenorganisaties zijn in New York, om aandacht te vragen voor ontwikkelingsvraagstukken. Zo is Wouter Kolk namens IKV/Pax Christi aanwezig om veiligheid als nieuw ontwikkelingsdoel opgenomen te krijgen.

Lees meer...

Leeuwarden beste FSC-gemeente

De gemeente Leeuwarden is de best presterende Nederlandse gemeente als het gaat om de toepassing van FSC hout en papier. Dat werd afgelopen vrijdag op FSC Friday bekend gemaakt. Op FSC Friday wordt wereldwijd aandacht gegeven aan het belang van het gebruik van duurzaam hout.

Lees meer...

Debat over Millenniumdoelen in Den Bosch

Hoe ziet de toekomst van ontwikkelingssamenwerking er uit? Moeten we meer naar handel gaan kijken? Deze, en andere vragen, stonden centraal tijdens het debat dat over de Millenniumdoelen en ontwikkelingssamenwerking in Den Bosch, afgelopen zaterdag.

Lees meer...

Kabinet bezuinigt niet extra op ontwikkelingssamenwerking

De begroting die door het kabinet op Prinsjesdag werd gepresenteerd, laat geen extra bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zien. Tot die conclusie komt LokaalMondiaal. Wel blijven de reeds geplande bezuinigingen, bij elkaar bijna een miljard euro, gewoon staan. Ook het nieuwe Dutch Good Growth Fund moet het ontgelden.

Lees meer...

Verenigde Naties vergaderen over nieuwe doelstellingen

Morgen is het Prinsjesdag in Nederland, maar in New York begint een nog grootschaliger evenement: de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De vertegenwoordigers van alle 194 lidstaten komen dinsdag naar het hoofdkwartier van de VN om over allerlei internationale aangelegenheden te praten. Onder de noemer 'The Post-2015 Development Agenda: Setting the Stage', zullen ook nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen worden besproken.

Lees meer...

Kinderklimaattop in Arnhem

Donderdag 19 september wordt in Millennium Gemeente Arnhem de kinderklimaattop georganiseerd. Afgevaardigde kinderen van 12 bovenbouwklassen (5 scholen) gaan die dag in gesprek met wethouders en schoolbestuurders over oplossingen voor klimaatproblemen.

Lees meer...

Nicaraguaanse muurschilderingen in Helmond

Aanstaande vrijdag worden bij de basisscholen De Rakt (Rijpelberg) en De Korenaar (Brouwhuis) hele bijzondere muurschilderingen onthuld. Deze zijn door de leerlingen zelf gemaakt, samen met een Nicaraguaanse muurschilder, Katy Carolina Centeno Escot. Deze kunstzinnige samenwerking vond plaats in het kader van een project om onderwijs voor kinderen in ontwikkelingslanden onder de aandacht te brengen.

Lees meer...

Hoorn heeft eigen Eerlijkwinkelen route

Eerlijk winkelen wordt binnenkort een stuk makkelijker in Hoorn. Een samenwerkingsverband van 24 lokale ondernemers die zich bezighouden met duurzaamheid, komen op een plattegrond van de stad te staan. Op deze manier kunnen winkelaars eenvoudig zien waar ze eerlijke en duurzame producten kunnen kopen.

Lees meer...

Minnesma: "We kunnen in 20 jaar naar 100% duurzame energie"

In twintig jaar tijd naar honderd procent duurzame energie is een reële mogelijkheid. Dat was de boodschap die Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en nummer 1 in de Duurzame Top 100 van Trouw, vandaag uitdroeg in haar Duurzame Troonrede. Daar is echter wel leiderschap en visie voor nodig die nu in de politiek ontbreekt, aldus Minnesma.

Lees meer...

Volg ons op Facebook en Twitter

Millennium Gemeente Campagne op Twitter

 

twitterIcon